Lokalhistoriske Sognegrupper i Lerup – Tranum har igennem årene arrangeret flere egns- og byvandringer. Derfor en lille kavalkade med tekst og fotos nedenstående.
2005
19. maj 2005 lavede vi vores første tur, hvor vi så og hørte om Klithuse-området i den vestlige ende. Der var ca. 30 deltagere. Vi sluttede af med kaffe i Tranum Strand Cafeteria.
Vi blev på den første tur opfordret til også at lave en tur i den østlige ende af Klithuse /Koldmose området.
13. september 2005 inviterede vi så på denne tur, hvor vi bl.a. besøgte Koldmose Skole, hvor nuværende ejer Lars Christensen fortalte hvad han vidste om dette sted, godt suppleret af deltagerne, mange deltagere havde haft deres skoletid i dette hus. Turen sluttede med kaffe på Harmonikamuseet. Der var 46 deltagere. Men vi lærte af denne tur, at man skal ikke lave en aftentur så sent på året fordi der bliver tidligt mørkt.
Mogens Christensen fortæller om Klithuse Mølle.
2006
Den 17. maj 2006 blev der lavet en tur i Lerup og Telling området, hvor vi bl.a. besøgte Telling gl. skole, Rødlands Hede med de synlige agerfelter. Den grå sten og Lerup Kirke. Sluttede af med kaffe på Fosdalhus. Der var ca. 30 deltagere.
2008
Den 14. maj 2008 havde vi en guidet tur i Bratbjerg, hvor Hans Magnussen og Søren Møller Madsen fortalte om Bratbjerg. Der var ca. 50 deltagere der sluttede turen med at drikke kaffe med hjemmebag i Huset ved Bratbjerg søerne. Der kan i de 3 mapper der står i Egnssamlingen læses meget mere om Bratbjerg.
2009
Den 4. juni 2009 valgte vi endnu engang at lave en tur i Lerup, hvor vi koncentrerede os om området ved Den gamle købmandsgård og 8 andre ejendomme i dette område. Der mødte ca. 60 personer, og beretningerne fik vi for en stor dels vedkommende fortalt af de personer der i dag bebor disse ejendomme. Vi sluttede med kaffe på Bonderupvej 5.
Ejeren af den gamle Købmandsgård fortæller husets historie.
2010
Den 26. maj 2010 lavede vi en guidet tur i Tranum, hvor vi fik fortalt
historierne om husene på Strandvejen. Vi sluttede turen med kaffe på Tranum
Strand Cafeteria, hvor Edith Riber fortalte om hendes oplevelser som ansat på
hvilehjemmet. Irene Larsen fortalte om en af datidens originaler Albert
Kristensen også kaldet Dukke Albert. Der deltog 30 personer
Den 21. oktober 2010 deltog vi i Efterårsferiens arrangementer med en guidet tur ved Tranum Strand. Vi startede på Tranum Strandgård, hvor Ketty Johansson fortalte om skudehandlen ved Tranum Strand og historien om Strandgården. Derefter besigtigede vi lejrskolen Tranumborg, (nu nedrevet). Så kørte vi til lejrskolen Lynggården og fik fortalt historien om denne. Vi besøgte også Vesterhavsbadet Ternen, som i fordums tid var et velbesøgt dansested. Vi var så heldige, at den nuværende ejer af huset var tilstede og beredvilligt fortalte hvad han vidste om huset. Vi sluttede af med kaffe på Tranum Strand Cafeteria, hvor Peter Sørensen fortalte om dengang kiosken startede i et lille skur på 12 m2. Der var 62 deltagere.
2012
Den 29. maj 2012 lavede vi en guidet tur i den østre ende af Klithuse og Sandmosen. Peter Sørensen fortalte om husene på Udholmvej bl.a. Myrens Gård, hvor der i dag er opsynsbolig for skovløber Erik Kristensen. Vi fik set og fortalt om Gærdebakkegaard. Sigaard Jensen fortalte om det sted på Sandmosevej, hvor der har ligget en arbejdslejr kaldet ”Lejren”. 70 deltog i det afsluttende kaffebord på Harmonikamuseet, hvor vi nød Kurt Gregersens hyggelige harmonikaspil.
2013
Den 21. maj 2013 lavede vi en guidet tur omkring Brede Sande og Sandmosevej. Sigaard Jensen og Peter Sørensen havde tilrettelagt turen og fortalte levende om de steder vi besøgte. Nogle steder stod husene stadig, andre steder kun dele af sokkelmuren. Turen sluttede med at nyde den medbragte kaffe og brød i ”Det gule hus” ved plantørboligen på Sandmosevej.
2014
Den 4. juni 2014 arrangerede vi en guidet tur på Tranhøj i Tranum. Sigaard Jensen og Peter Sørensen havde tilrettelagt turen og fortalte på skift om husene på Tranhøj. Turen sluttede med kaffe og brød i Egnssamlingens lokaler, hvor der var fuldt hus.
2015
Den 2. september 2015 blev vi i Sognegruppen klar over, at mange af sognegruppens medlemmer ikke vidste, at vi faktisk har mange ”Madpakkehuse” i vores område. Derfor lavede vi en tur rundt til dem alle. Dette var en tur kun for Sognegruppen, og derfor ikke en annonceret tur. Vi startede selvfølgelig i Huset ved Bratbjergsøerne, hvor vi drak formiddagskaffe og vi havde selv taget madpakke med til frokosten, for det var vel ”madpakkehuse” vi skulle besøge. Vi besøgte derefter Jægerum Søpark, Rastepladsen ved Ryå, hvor vi fik lavet lidt gymnastik i de opstillede redskaber der. Derefter til Ryå, hvor vi nød frokosten i det smukke hus på Skipper Clements Plads. Kørte derefter til det ældste ”madpakkehus” beliggende på Klithusevej ved ”festpladsen” med flagstangen. Sluttede af med kaffe i Egnssamlingen. En tur med hyggeligt samvær og alle fik kendskab til de dejlige rastesteder i vores område.
det ældste ”madpakkehus” beliggende på Klithusevej ved ”festpladsen”
2016
Den 1. juni 2016 arrangerede vi en tur til Hellig Kors Kloster i Lem. Klostret er bygget over en lang årrække af tidligere præst i Lerup – Tranum Hakon Rabjerg og hans hustru Isa med hjælp fra unge der kom fra mange lande.
Mange havde ikke set det og ville gerne med på turen. Vi lejede en bus, hvor 18 personer deltog. Det blev en dejlig tur, hvor vi havde lavet sandwich og taget kaffe med til en formiddagspause som vi nød i Lystanlægget i Holstebro, heldigvis var vejret med os. Derefter til klostret, hvor vi fik en fin rundvisning. Spiste på Smedegården i Lem. På hjemvejen besøgte vi Flamingo Naturpark en flot blomsterpark.
Efterfølgende fik vi stor ros fra deltagerne som selv betalte for bus og spisning.
Tidligere præstepar i Tranum, Isa og Haakon Rabjerg
26. oktober 2016
Digital vandring - Tranum Engevej vest
Den 26. oktober 2016 prøvede vi noget nyt. Efter mange opfordringer om at lave en vandring på Tranum Engevej, valgte vi at forsøge os med en digital vandring, idet det ville være alt for farligt at tage interesserede med på den meget trafikerede vejstrækning. Vi fik lagt billeder ind af alle huse fra nr. 3 til nr. 126, d.v.s. det så dækkede halvdelen af samtlige huse på Tranum Engevej, så vi kaldte den Tranum Engevej Vest, og planlægger nu en senere tur til den østlige ende som slutter med Harmonikamuseet. Der var tilfreds-stillende fremmøde og vi fik megen ros for vores egnsvandring på den digitale måde.
25-10-2017
Digital vandring - Tranum Engevej Øst
Lerup-Tranum sognegruppe havde en digital vandring af Tranum Engevej øst i går aftes. Dejlig med stor tilslutning, alle pladser var optaget (30 stk).
Lillian Carstensen stod for at guide os, der blev vist billeder af alle ejendommene, også dem der ikke eksisterer mere. Vi hørte om mennesker der har boet på Tranum Engevej, og der kom også nogle sjove historier frem.
Stor tak til alle der mødte op, og husk at alt materialet om Tranum Engevej vest og øst er i Egnssamlingen, i form af 2 tykke ringbind. I er altid velkommen til at komme tirsdag og lørdag fra kl. 10 til 15 for at se hvad vi har.
Tranum Engevej 128
Tranum Enge missionshus bygget i 1922. Huset blev brugt til aktiviteter for Indre Missions menighed. Missionshuset blev solgt den 1. januar 1993 og er herefter brugt til privatbolig. Ejer i 2017 er Lone Væver Steffensen.
Tranum Engevej 154
Ejendommen er beliggende ca. 1 km syd for Tranum Engevej. Følgende vi ved der har boet i ejendommen:Anna og Sofus Christensen. Ninna og Alfred Nielsen. Birgit og Peter Kok. Ejer i 2017 er Dorthe Hauerslev Christensen.
Tranum Engevej 211
Erna og Erik Christensen byggede huset under krigen. Huset totalrenoveres i 2001 af Martin Jensen og kort tid efter solgt til nuværende ejer Grethe og Christian Johansen som også ejer det i 2017.
30-05-2018
Kirkegårdsvandring på Koldmose kirkegård og Digital vandring på Koldmosevej og Koldmosekirkevej.
Lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum havde i aftes en helt fantastisk rundvisning på Koldmose Kirkegård med efterfølgende digital vandring på Koldmosevej og Koldmosekirkevej. Der var mødt ca 50 op for at følge rundvisningen på den smukke og velholdte kirkegård i Koldmosen. Peter Sørensen kunne fortælle om de fleste af de personer der er begravet der, og der var også adgang til kirken med den flotte altertavle. Den digitale vandring med Lillian Carstensen som guide og efterfølgende kaffe foregik i Egnssamlingen i Tranum. Det var en vellykket aften hvor også vejret viste sig fra sin bedste side.